Navzdory všemu, co bylo o modlitbě řečeno, a různým radám, jež jsme slyšeli, nic z toho vám nemusí pomoci. Důležité však je, abyste používali takový způsob modlitby, který vám pomáhá nejlépe.

 

 

 

Srdce a mysl u Boha

Způsoby, metody a techniky modlitby jsou pouze prostředky k cíli. Ve skutečnosti jsou jen oporou, která pomáhá udržet naše srdce a mysl pozvednuté a otevřené Bohu. Jsou to nástroje k tomuto cíli a jako takové by se měly používat. Neexistují dokonalé metody, pouze různé prostředky pro různé lidi v různých obdobích jejich duchovní cesty.

Co člověku pomáhá na začátku jeho cesty, mu nemusí být ku pomoci, když pokročí dále. Co mu pomáhalo, když šel z kopce s větrem v zádech, mu může být k ničemu, když šplhá nahoru a zápasí s větrem ve tváři. Co jim bylo ku pomoci na jaře jejich života, jim nemusí pomáhat v jeho podzimu.

 

Metoda je jen cesta, ne cíl...

Buďte si jisti, že nikdy nenaleznete žádnou modlitební metodu vytvořenou člověkem, která naprosto zničí všechna rozptýlení, která na nás dotírají v našich nejlepších okamžicích.
Nezávisle na tom, co je kdekoliv řečeno o této věci, modli se tak, jak umíš, ne, jak neumíš. Jakákoli modlitební metoda, která vám pomůže tady a teď udržet vaše srdce a mysl pozvednuté k Bohu a zároveň podrží rozptylující myšlenky stranou, je pro vás ideální modlitební metodou.

 

Upraveno podle knihy
Davida Torkingtona O modlitbě s Davidem Torkingtonem
kterou vydalo KNA