Umíš se modlit. Možná ses nemodlil od doby, co jsi byl malý. Možná je ti modlitba naprosto cizí. Nebo ti říkali, že modlit se je těžké a že to stejně k ničemu nevede. Nebo máš třeba strach, že by Bůh tvou modlitbu nevyslyšel. Nebo ses někde doslechl o zvláštních pocitech, které člověk může při modlitbě prožívat, a teď se bojíš, že budeš zklamaný. Ale ani to všecko dohromady ti vůbec nemusí bránit, aby ses modlil.

 

Umíš se modlit!

Umíš se modlit. Můžeme si dovolit ti to napsat, ačkoliv tě osobně neznáme. Ale ten, ke kterému se můžeš modlit a který si přeje s tebou mluvit, ten tě zná. Je ti úplně blizoučko. Zná tě lépe, než znáš ty sebe samého, a je ti blíž než ty sobě samému. Ježíš je Bůh, který se stal člověkem. Už při svém příchodu na tento svět se rozhodl přebývat i ve tvém srdci. Čeká tam na tebe. Přeje si, abys ho tam hledal a nalézal. Právě tam chce s tebou mluvit, tam si přeje, abys mu naslouchal. Zná tě a miluje tě jako nikdo jiný na tomto světě. Můžeš se mu svěřit se vším ve svém životě, s tím, co je na něm krásné i co je těžké, se svou radostí i bolestí, s tím, co ti přináší radost, i s tím, co je špatné a co tě zahanbuje.

Modlit se znamená svěřovat se Bohu úplně se vším. Modlit se znamená mlčet a naslouchat. Znamená to vpustit Boha do každodenního života, do sebe a do svých vzpomínek, zkrátka do všeho, co říkáš, co si myslíš a co děláš. Bůh už udělal velký krok směrem k tobě. Cesta modlitby právě začíná i pro tebe, ale tobě stačí udělat jen malý krůček. Povzbuzujeme tě k němu.

 

Modlitby druhých lidí jsou cestou ke tvé osobní modlitbě

Pevně formulované modlitby tě mohou uvést do modlitby vyjadřované tvými vlastními slovy a do vnitřní modlitby mlčení. Již vytvořené modlitby neslouží pouze k „přeříkávání“. Tím, že si přivlastníš modlitbu druhého člověka, modlíš se společně s ním a on s tebou. Může  ti být průvodcem ve víře, pomáhat ti při hledání cesty k modlitbě vlastními slovy a k modlitbě mlčení. Staneš se tak člověkem prohloubené modlitby, člověkem žijícím ve spojení s Bohem.

Může se stát, že se ti jednotlivé modlitby, věty nebo slova uloží hluboko do srdce. Setrvej u nich. Dopřej si chviličku času. Vpusť ta slova hluboko do srdce, připusť si je k tělu. Možná budeš mít chuť naučit se je nazpaměť a brát si je s sebou do zaměstnání a do dění běžného života. Také ti může pomoci, když se budeš modlit nahlas. Nemusíš se pokaždé pomodlit všechny modlitby. Vyber si takovou, jejíž znění tě mimořádně osloví.

Dokážeš se modlit. A budeš-li chtít, můžeš začít hned teď.

 

 Se svolením zpracováno podle knihy
 Youcat- Modlitební knížka pro mladé
kterou vydalo KNA 

Více z této knihy nalaznete zde