To, co ve mně rdousí každou modlitbu a každou naději, je vzpomínka na všechny ty prosby o uzdravení, které jsme s mojí- teď již zesnulou- ženou Bohu předkládali, a na ty všechny klamné naděje, které jsme si dělali.

 

Vzpomínka na naděje povzbuzované (ba vynucované) nesprávnými diagnózami, rentgenovými snímky, podivuhodnými zlepšeními zdravotního stavu a nakonec i tím krátkodobým zotavením, které vypadalo jako zázrak.Krůček za krůčkem nás Bůh vedl – a právě v těch chvílích, kdy vypadal tak milostivě, nám ve skutečnosti připravoval budoucí muka. Toto jsem si zapsal dnes v noci – byl to spíš výkřik než myšlenka a rád bych se teď pokusil zformulovat to znovu.

Zlý Bůh…

 Je racionální věřit v zlého Boha? Nebo řekněme v Boha, který by byl stejně zlý jako všechny tyhle věci? Ve vesmírného sadistu, potměšilého imbecila? Myslím, že je to přinejmenším příliš antropomorfní. Když se nad tím zamyslíte, je to daleko víc antropomorfní, než když jej namalujeme jako vznešeného starého krále s dlouhým plnovousem.

Ten - a stvořit vesmír?

Ale obraz, který jsem si o Bohu vytvářel minulou noc – to je prostě obrázek člověka, jako je třeba pan S. C., jehož roztomilým zvykem bylo přisedat si ke mně u večeře a vyprávět mi, co odpoledne prováděl kočkám. Jenže bytost typu pana S. C. – i když třeba nafouknutá do obřích rozměrů – by nemohla vymyslet, stvořit nebo řídit svou vládou absolutně nic.  Takový „král“ by dokázal jenom klást pasti, do kterých by zkoušel dávat návnadu. Nikdy by si však nedovedl vymyslet takové návnady, jako je láska, smích, narcisy nebo mrazivě studený západ měsíce. Ten – a stvořit vesmír? Ten by přece nedokázal přivést na svět něco takového, jako je vtip, duha, omluva nebo přítel.

Co si počít s utrpením

Nejsou nakonec všechny tyto poznámky jen nesmyslnými škrábanicemi tvrdohlavce, který se nehodlá smířit s faktem, že s utrpením si prostě nemůžeme počít nic jiného než je vytrpět? Tvrdohlavce, který pořád ještě věří na nějaký zázračný vynález (ach, kdyby ho jen mohl najít), jenž učiní bolest bezbolestnou?

 

 

Se svolením upraveno podle knihy
Svědectví o zármutku od C.S. Lewise
kterou vydalo nakladatelství Návrat domů

Více z této knihy naleznete zde