O nesnáze svého boje s nádorovým onemocněním, ale také o pohledy na současný svět se podělil kardinál Joseph de Kesel v rozhovoru pro deník La Croix. Belgický primas v dubnu loňského roku kvůli vážné nemoci dočasně odstoupil z vedení bruselské arcidiecéze a biskupské konference.

Jsem po třech operacích, poslední jsem podstoupil před několika týdny, říká kardinál de Kesel s nadějí na návrat ke zdraví. Všímá si, že příchod nemoci se sběhl s nástupem pandemie. “Nikdy jsem si nepřipouštěl, že by se tato nemoc mohla objevit, stejně jako moderní společnost nepočítala s možností pandemie, kterou jsme považovali za problém Afriky nebo Asie. Všichni jsme se museli popasovat se svou křehkostí,” dodává.

Kardinál Joseph de Kesel vypráví, jak jej nejtěžšími chvílemi nemoci provázela modlitba breviáře. “Krok za krokem jsem objevoval, že slova žalmů jsou mými slovy. Vyjadřovala mé volání, úzkost, vděčnost,” vypráví belgický kardinál. Svěřil se také, že v nemoci vnímá novou cestu, kterou mu Bůh vyznačil. “Nařídil mi okliku,” říká. Podobně jednal také s vyvoleným národem, když ho vysvobodil z egyptského otroctví. Nevedl ho nejkratší cestou, ale “oklikou”, aby ho naučil poslouchat Boží slovo a sytit se jím. Ve stejném klíči čte belgický primas rovněž pandemii.