Věčná Trojice, neuhasitelný ohni, jehož plamen nemůže klesnout, i kdyby se celý svět na tomto ohni podílel.

 

 

 

 

Naše Vzkříšení!

Nepochopitelná a věčná Trojice!

Otevři mou duši síle, Vykupiteli, naše Vzkříšení!

Ó svět­lo, které nám sesíláš světlo, abychom v tvém světle mohli vidět.Právě v tomto světle vidím: bez něho bych byla slepá, neboť ty jsi ten, který je, a já jsem ta, která není.

Ve tvém světle poznávám svou chudobu a potřeby církve i celého světa. A protože v tvém světle tak dobře vidím, prosím tě, abys rozčtvrtil mou duši pro spásu světa.

Není pochyb, že pokud jde o mne, nemohu přinést žádné ovoce, mohu je však přinést mocí tvé lásky, zdroje každého dobra. Tak jako má duše může pracovat na své spáse a k prospěchu bližního v propasti tvé lásky, tak tvé Božství, nepochopitelná a věčná Trojice, pracovalo na naší spáse v člověčenství, s nímž se spojilo a jež bylo jeho nástrojem. Konečný­mi skutky tohoto člověčenství nám zjednalo nekonečné služby, a to zásluhou nikoliv člověčenství, nýbrž tvého Božství.

Touto mocí také, věčná Trojice, bylo stvořeno všechno, co má účast na bytí, a z tebe také pocházejí všechny duchovní i časné prostředky, které člověk má. Ty jsi však chtěla, aby jich člověk užíval podle svého svobodného uvážení.

Ó věčná Trojice, věčná Trojice! Tvým světlem poznáváme, že ty jsi ta ne­smírná a věčná zahrada, která uzavírá květy a plody.

 

Upraveno podle webu theofil